Browse By

Въпроси към Петър Диков

Блогът на Столична Община отново дава арена за задаване на въпроси към Главния архитект на София – г-н Петър Диков. Зададохме следните въпроси:

1. Бихме искали да знаем дали се планира обявяването на нова Обществена поръчка, включваща параметрите на новите идеи за трети метродиаметър – класическо метро, нови начални и крайни точки и т.н., тъй като актуалното задание на поверената на „Метропроект – Прага“ поръчка не описва подобни възможности.
2. Какво налага промяната на маршрута на третия метродиаметър в североизточната му част? Има ли извършен анализ за очаквания пътникопоток при стария вариант и при новия? Ако има извършен анализ, доклада ще бъде ли предоставен съгласно чл. 14 ал. 2 и ал.3 от ЗДОИ?
3. Предвижда ли се бъдещо (далеко перспективно) удължение на метрото в частта му в ж.к. Овча купел, съобразено с плановете за уплътняване на жилищните територии, северно от комплекса, по границата със Западен парк и южно от ж.к. Люлин?
4. Предвижда ли се гара Подуяне да бъде обслужвана от метрото, въпреки промените в трасето? Напомняме, че на ПВ Подуяне минават множеството линии на МГТ, правещи връзка, както с ж.п. транспорта, така и помежду си, като голямата част от тях обслужват райони, отдалечени от която и да е линия на метрото, като ж.к. Слатина, кв. Редута, кв. Гео Милев и т.н.
5. Какви гаранции ще има от страна на Общината, че промените в плановете за метрото (преместването му по бул. Владимир Вазов) няма да навреди на честотата на движение на мотрисите на ТМ 22, предвид, че той е единствения масов транспорт по бул. Ботевградско шосе?
6. Жителите на района около бул. Ботевградско шосе могат ли да разчитат, че подлезите по протежение на булеварда ще бъдат приведени в нормален и годен за експлоатация вид, въпреки плановете за изместването на трасето по бул. Владимир Вазов?
7. Независимо от избраните трасета в периферията, предвижда ли се станция на пл. Патриарх Евтимий – Попа и ако да – това ще доведе ли до подобряване на транспортната и площадна организация на пространството?
8. Обявените промени в плановете за трасе на метродиаметъра индикация ли са, че вече е избрано трасето в ЦГЧ през НДК и СУ „Св. Климент Охридски“?
9. До колко време след изясняване на трасе и профил, предложенията на „Метропроект – Прага“ ще бъдат обявени публично и предоставени на широката общественост за обсъждане ПРЕДИ задължителните обществени обсъждания с представители на Общината и „Метрополитен“?

С уважение: Администраторски екип на Гражданска Интернет Инициатива „СПАСИ МЕТРОТО“

Чакаме отговор на: Блогът на Столична Община

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *