Browse By

Овча купел или Княжево?

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (403:Forbidden)
Напоследък във Фейсбук страницата на “Спаси метрото” се разгаря дискусията дали метрото е нужно на кв. Княжево или не. Очевидно локалният патриотизъм провокира крайни реакции от двете страни на Околовръстното, защото жителите на Овча купел и на Княжево се изказват крайно негативно, относно нуждата на другите за транспортно обслужване.

Макар да не е приятна, подобна реакция е разбираема – всеки би искал да получи по-бързия, по-ефективния и по-удобния транспорт за своя квартал. Но, в една реалност като нашата, непозволяваща равномерно разпределение на транспортните услуги за всички, трябва да взимаме предвид и друго – ефективността.

Всички знаем, че метрото е скъпо начинание – строителството му отнема години, влаковете, движещи се в тунелите му струват милиони, а станциите, макар и да представляват едва 10-15% от себестойността на проектите струват милиони евро. Тогава е логично метрото да се строи там, където ползата от него ще е максимална; където ще има най-много хора, които да го ползват.

Не виждам смисъл да коментирам кой от двата квартала е по-приоритетен в това отношение – ж.к. Овча купел е над 60 000 души. Малко по-голямо (около 70 000) е населението на целия район “Витоша”. Район, който включва кв. Симеоново, Драгалевци, Бояна, Павлово – Бъкстон с Манастирски ливади, Княжево и селата Владая и Мърчаево”. Сами се досещате, че най-големия дял за тази цифра се дължи на жилищните комплекси Павлово, Бъкстон и Манстирски ливади. Не за друго, а защото на сравнително малката си площ събират много живущи, учащи и работещи. Един жилищен блок с междублоковото си пространство заема площ, равна на няколко къщи с дворове, а помещава десетки семейства…

Казусът “Княжево или Овча купел” е очевиден – Овча купел е голям, разгърнат комплекс, страдащ от недовършена улична мрежа, липса на транспорт до Центъра, уплътняващо се комплексно строителство, което не може да обслужи транспортните нужди на заселващите се.

Макар да считаме, че кв. Княжево е интересен, красив и важен елемент от уникалната връзка на София с планината Витоша, не можем да си сложим ръка на сърцето и да твърдим, че е редно да се инвестират милиони евро в трасе, което не може да се изплати.

Не ни се сърди, Княжево! Мислим за теб. Борим се за правото ти на близост до метротрасето. Вярваме, че истината е в дискусията, затова започваме тази:

Кое е по-добре? Да се инвестират пари в трасе, което не може да се изплати или да се инвестират в трасе през по-голям, по-застроен, по-затруднен транспортно квартал на София, а в допълнение Княжево да се сдобие с изцяло автономна довозваща трамвайна линия?!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *