Browse By

Господин Диков и какво му е ясно, или къде е разумът на “Сердика” 5

Блогът на Столична Община отново стана сцена на парад на политическа некоректност от страна на главния архитект на София – Петър Диков.

Въпросът, който му беше зададен беше:

Г-н Диков,

Имам няколко въпроса относно столичното метро:
1) Защо все още не е показан проектът за архитектурно оформление на метростанция Св. Неделя? Искам да попитам също така тази станция със странични перони ли ще е и как точно архитектурно тя ще бъде оформена?
2) Преди няколко месеца бяха показани проектите на строящите се станции при Банишора и Централна гара. Основната асоциация която повечето интернет потребители правят е болница или тоалетна, защото и двете станции ще бъдат облепени с плочки? Въпросът ми е, Вие, като главен архитект виждали ли сте тези проекти и одобрявате ли тези станции да са с интериор на болница или таолетна?
3) Как ще коментирате инициативната група за изграждане на Метродиаметър 3 като класическо метро, а не като лека железница? От всяко едно Ваше интервю, както и на г-н Братоев, става ясно, че идеята е поради липса на финансов ресурс да се построи каквото и да е, без да се мисли дали това съоръжение ще е ефективно или не? Според голяма част от жителите на София най-добре ще е тази линия да се изгражда поетапно като класическо метро! Кога ще започнете да работите в интерес на Столичани и кога ще започнете да се вслушвате в мнението на обикновените хора – все пак ние сме тези които сме гласували и малко или много имаме право на избор какво да се прави в града ни!

След няколко седмично забавяне, г-н Диков отговаря:

Отговор:
Уважаеми г-н Кръстев,
Проектът за архитектурно оформление на метростанция „Св. Неделя” беше преработван няколко пъти и все още се работи. Ще имаме предвид Вашите бележки. Що се отнася до оценките на естетиката, те са субективни, а що се отнася до оформлението – то е свързано много сериозно с финансовите възможности, които притежава Столична община. Относно връщане на Метродиаметър 3 в класическо метро все още не са представени предпроектните проучвания от чешката фирма, която спечели търга за новата отсечка на метрото, срокът е началото на месец май. Ще се проведе дискусия и на експертно ниво и с гражданите на гр. София. Не ни е ясно от къде имате информация, че по-голямата част от жителите на гр. София са склонни да дадат 1 млрд. тази линия да се изгражда поетапно, като класическо метро.

Уважаеми, г-н Диков,

1) Сердика

Когато Ви питат защо даден проект не е публикуван е редно да отговорите именно защо не е публикуван, а не дали и как е бил преработван. Когато Ви се задава конкретен въпрос относно броя на пероните в дадена метростанция, чийто проект е енигма, трябва да отговорите – един или два, а не „имаме предвид Вашите бележки“;

2) Естетиката

Естетиката на метростанциите действително е субективен въпрос, но при бюджет с подобни размери, финансовото оправдание не обяснява защо естетически техники, които са на същата и дори по-ниска цена от гранитогреса, все пак са систематично пренебрегвани? Съществуват стилови решения с пластмасови, алуминиеви, монолитни, циментови и какви ли не други повърхности, които също не биха били много скъпи и могат да създадат архитектурно разнообразие.

3) Трети метродиаметър

Когато Ви се зададе въпрос, относно МД-3, трябва да поемете политическата отговорност и да признаете какви точно са плановете на Общината. Да дадете логично обяснение – защо се планира подобно икономически неизгодно решение?

Когато Ви се каже, че повечето хора в София не одобряват подобно решение, можете да разгледате и се съобразите с групата за Връщане на Трети Метродиаметър в класическото му подземно трасе с нейните 1500 привърженици, със страницата на кампанията „Спаси метрото“ и форумите за Градски транспорт; със Световния форум за инфраструктура! В тях хиляди контрагенти са против подобно решение.

Не Ви е ясно откъде имаме тази информация? Може би от факта, че ние сме хиляди и сме информирани по въпроса търсейки оптимални решения, а масовата общественост е системно заблуждавана чрез интервютата Ви; няма как да бъде информирана и да има позиция.

В блога, въпросите във връзка с Трети метродиаметър са 5 от общо 16! Това са почти 40% само за този тур. Когато г-жа Фандъкова отговаряше на въпроси, там също се задаваха въпроси за този проект.

Не Ви е ясно дали обществеността ще даде 1 милиард за подземно трасе? А ясно ли Ви е, че досега не се е налагало? Метрото, както МД-2, така и МД-3, според г-жа Фандъкова, ще се финансират от ОП „Транспорт’, която е в по-голямата си част – БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ!

Не Ви е ясно, г-н Диков? И на нас не ни е ясно. Не ни е ясно как имате очи да манипулирате общественото мнение?! Не ни е ясно защо си въобразявате, че имате правото да го правите?

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *