Browse By

Трети метродиаметър в центъра 1 – Батенбергски вариант

Чешката фирма, която бе избрана с конкурс да извършва предпроектното проучване за МД-3 публикува наскоро една своя схема. Схема, която ние от “Спаси метрото” сме публикували и преди и сме коментирали във форумите и в страницата ни във Фейсбук неведнъж.

Трите проучвани варианта към днешна дата са вече четири. Схемата, публикувана от Метропроект Прага в техен официален документ изобразява трите ни известни проекта, като класическия включва два собствени варианта за разполагане на кривите.

Заради това, ще разгледаме вариантите един по един и детайлно ще изложим доводите ЗА и ПРОТИВ.

Руски паметник – пл. Македония – пл. Батенберг – паметника Левски

Ако си спомняте, в публикациите ни от миналата година, публикувахме официалните схеми на ОУП, в които МД-3 имаше само една станция на пл. Батенберг.

Чешките проектанти са предложили за този вариант три допълнителни станции, с които донякъде му придават някакъв смисъл. В своята схема те добавят станция на пл. Македония, до Съдебната палата, където чисто физически Трети метродиаметър пресича Втори и още една станция малко преди паметника на Васил Левски. По този начин вариантът придобива параметри, много близки до тези на трамвай. Средното разстояние между станциите е 516 метра – почти два пъти по-малко отколкото Първи метродиаметър.

Проблемите в реализирането на подобно трасе са три:

– трансферни станции – станцията, предлагана на кръстовището на ул. Алабин и бул. Витоша, както и станцията на пл. Батенберг, за която се пишат хвалебствени епоси по медиите, не могат да осигурят връзка с Първи и Втори метродиаметър. Причината за това е тривиално проста. Трасето на Първи метродиаметър след МС Сердика се спуска със сравнително голям наклон, за да достигне най-ниската си точка пред Военния клуб, т.е. под площад Батенберг тунелът, копан от Японската къртица не е във водоравно положение, което е техническо изискване за метростанция. Аналогично е положението с тунела, който предстои да бъде изкопан от урската къртица след МС “Света Неделя”;

– археология – помните колко спорове предизвика проекта за метростанцията пред ЦУМ. Богатият на археологически останки софисйки център е инфарктно място за всякакви форми на подземно строителство. След премълчаната и неудобна новина за срутване пред ЦУМ, документирано от любители:

Срутването пред ЦУМ според непотвърдена информация се дължи на срутване в свода на изграждания под археологията тунел за бъдещата метростанция

Срутването пред ЦУМ според неофициална информация се дължи на срутване в свода на изграждания под археологията тунел за бъдещата метростанция

Източник: Tego – Skyscrapercity

… всеки би се замислил дали да продължи да дълбае през, над или под историческото ни наследство и да го излага на риск, заради непремерени желания за икономии. Друг проблем на това трасе е, че то не само минава през южните стени на крепостта Сердика, а и преминава през мястото, което в древността е била разположена церемониална процесия на града – от източната порта, покрай втората по големина в Римската империя арена през мястото, на което сега се издига църквата Света София. Правете си изводите сами.

– транспортна ефективност – метрото, дори и лекото се строи, за да е ефективно и да свързва перифериите на града с важни транспортни възли. Трасето, предложено така от цялата си дължина в Центъра и с четирите си станции предлага обслужване само на 2 транспортни възела – кръстовището пред Пирогов и пл. Македония, като това дори не са възли с останалите линии на метрото, а такива връзки не фигурират изобщо. Това е достатъчно, за да се окачестви варианта като транспортно осакатен.

Следва продължение…

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *