Browse By

Дружно за Дружба 2

На Първи април, в унисон с традициите, в-к “Сега” публикува статия, посветена на предложенията на “Граждани за София”. Не съм сигурен дали тя е шега за Първи април, или се основава на реални въжделения за същата групировка мечтатели, но след като я прочетох, се замислих за алтернативи, които не граничат с чистата лудост.

Пешеходната достъпност на жителите на ж.к. Дружба 2 до метростанциите, находящи се в близост или в комплекса, е проблемна. Това е резултат от множество фактори и най-вече: от липсата на далновидност при стиковането на работата на Общината и “Метрополитен” ЕАД, както и е най-вече породено от безпрецедентната некомпетентност на ръководството на Центъра за Градска мобилност.

Затова, жителите на Цариградски комплекс се видяха принудени с лични средства да изградят незаконна пътека през частни терени, която да им даде (макар и екстремна) някаква пешеходна връзка с метрото. Както вече ви разказахме, преди година в двата форума за транспорт, родили “Спаси метрото” се коментираше корекцията на А114 и превръщането му в довозващ. Недоносчето, което в момента се ландърка празно с интервал 13 минути в час пик, е “замазване на очите” и е ефективно само в обръщането на нафтата в парникови газове.

Днес, докато четях забавния материал на в-к “Сега” се замислих, защо жителите на ж.к. Дружба 2, вместо да изискват тунели, ескалатори, асансьори или телепортационни площадки, не изискат от ЦГМ и Столична Община реална компенсация? Какво ще рече това: карти, издадени само за метрото да важат в А114, като неговия маршрут се оптимизира и графикът му се свие до поне 5 – 8 минути в час пик и 15-18 извън час пик?

За да се осъществи тази идея, Общината не се налага да строи каквото и да е сложно стълбищно-ескалаторно-асансьорно съоръжение, което да стърчи над ж.к. Дружба; не се налага да се отчуждяват терени, които не влизат в инвестиционната ѝ програма. Достатъчно е само да се разшири ул. Димитър Пешев в участъка ѝ от 155 метра в отсечката между ул. Обиколна и бул. Цариградско шосе, като разширението е за две БУС ленти и два спиркови джоба. Така А114 може да стане двупосочна кръгова линия, предоставяща възможност на жителите на ж.к. Дружба 2 да избегнат парадна обиколка на квартала си, за да стигнат до станцията, която е на едно дере разстояние.

114-a

114

С тази оптимизация се създава бърза връзка на ж.к. Дружба 2 с метрото и ако Общината се съгласи картите за метрото да важат и за А114, то тогава ж.к. Дружба ще е първия квартал, сдобил се с прословутите и дълго чакани вътрешноквартални линии, служещи само за връзка с метрото.

Нека бъдем откровени: основният проблем в София с прекачването не е времето, което то отнема. Основният проблем е таксуването с отделни билети. Това е и причината ж.к. Дружба 2 да настоява за абсурдните мухи, пуснати от арх. Диков, за асансьорни кули и тунели. Ако обаче комитетът, борещ се за правата на жителите на комплекса спре да пилее усилията си като споделя мненията на фантастите от “Граждани за София”, а се концентрира върху реални и изпълними в кратки срокове искания, смятам, че ще постигне много по-добри и бързи резултати.

В заключение: ако жителите на ж.к. Дружба 2 настояват пред регионалния си кмет и пред г-жа Фандъкова за разширяване на ул. Димитър Пешев и корекция на маршрута и разписанието на А114, ще могат с почването на есента (ако приемем, че 300 метра асфалт и два спиркови джоба могат да се вместят в тазгодишния бюджет за ремонт на улици) да имат адекватна връзка до метрото.

Comments

comments