Browse By

БТВ Спаси метрото


На 24.02.2011 година по БТВ, в предаването “Тази сутрин” се излъчи репортаж, касаещ Гражданска Интернет Инициатива “СПАСИ МЕТРОТО”, бореща се за връщане на класическото подземно трасе на Трети метродиаметър от Столичното метро.

Вече започна предварителното планиране на Третия лъч на метрото, който ще тръгва от Княжево по бул. “Цар Борис III” и минавайки през Центъра ще стига до квартал Враждебна. Плановете на Общината и Метрополитен са за леко метро или скоростен трамвай, който да се движи по улиците, като само от Руски паметник и Подуяне, мотрисите ще слязат под земята. Според Гражданска Инициатива “Спаси метрото” това крие много рискове.

Борис Бонев: Целта е да предизвикаме внимание, тъй като плановете са това да бъде метро с намален капацитет за превоз на пътници, с по-къси станции (макар и по-начесто), което освен всичко да се движи на(д)земно по протежение на Цар Борис III и Ботевградско шосе.

От Гражданската Инициатива се притесняват, че тъй като пресичанията на кръстовищата ще е на едно ниво, могат да станат големи катастрофи.

Борис Бонев: Това създава предпоставка за инциденти, високи нива на шум. Като пример мога да дам подобна система в град Хюстън в Щатите, където в първите няколко месеца от експлоатацията са станали над 200 инцидента с автомобили, отнемащи предимството на метротрамвая.

Потърсихме и гледната точка на Изпълнителния Директор на Метрополитен.

Стоян Братоев: Идеята е на всички тези кръстовища, пресичанията да са на различни нива.

Според инж. Стоян  Братоев, основната пречка за изграждането на подземна железница е липсата на средства.

Стоян Братоев: Натоварването с пътници по Трети диаметър (той затова е трети) е по-малко, отколкото по останалите два, затова на този етап е преценено, че е по-разумно да се реализира този метродиаметър, макар и като леко метро и в зависимост от финансовите възможности, без да се спира движението това подземно трасе да бъде разширявано в перспектива, но разбира се ще има и съответни шумозащитни мерки, които се налагат в подобни съоръжения.

Последните години се построиха множество жилищни и административни сгради на първа линия до бул. “Цар Борис III”. които се намират на броени метри от бъдещото метротрасе.

Борис Бонев: Искам да дам пример, че преди пускането на разширението на Първи метродиаметър се очакваше до 140 и 150 000 души да го ползват дневно, реално се оказаха между 180 и 190, а понякога и до 200 000, което е разлика от 25% и питам, ако и в този случай получим 25% разлика, кой ще носи после отговорността, че системата е неадекватна?

Жителите на квартал Красно село също са силно обезпокоени и не одобряват плановете на Общината за изграждане на леко метро.

Гергин Борисов: Ние, от Инициативата “Спаси метрото” сме твърдо зад позицията, че трябва да се върне класическото трасе, което е подземно и минава през НДК и Софийски Университет, където прави връзка с другите два диаметъра.

От инициативната група “Спаси метрото” настояват да бъде организирано обществено обсъждане на Трети метродиаметър преди да е почнало неговото проектиране и същинско строителство.

Радваме се, че гласът ни вече се чува все по-нагоре и достига до все повече хора! Благодарим Ви, БТВ!

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *