Browse By

Трамвай Дружба – Младост

Последната седмица няколко медии се изредиха, за да обясняват колко хубави неща очакват трамвайния транспорт в София следващия програмен период. Най-интересните моменти бяха обявяването на старта на процедурата по строителството на дългоочаквания трамвай Дружба – Младост. Според данните, изнесени в медиите е стартирала процедура за избор на проектант на трасето, което трябва да свързва ж.к. Дружба 2 с ж.к. Младост 3, минаващо под бул. Цариградско шосе и с последна спирка на ул. Ген. Р. Димитриев.

450010 ljubljana pic2Примерно разположение на трамвайното трасе, спрямо булеварда.

Завършването на трасето на бул. Андрей Ляпчев и свързването му с пътен възел Горубляне дава възможност и за удължаване на трамвайното трасе, за да се изпъни отдавнашна урбанистична идея: ж.к. Дружба 2 да се довозва до метрото в ж.к. Младост 3. Подобен проект обаче открива и други възможности пред втория по население комплекс в София: трамвайно довозване до изгражданите в момента станции към Бизнеспарк София. Подобно трасе на трамвая ще позволи да се закрият няколко автобусни линии и най-вече: да се осигури транспорт за комплекса, наричат “Градът на мечтите”, който се намира само на 600 метра от метростанция, но според арх. Петър Диков отчаяно се нуждае от втора.

Трасето

tram-druzhbaПредложение за трасето през ж.к. Младост 3 и 4.

Трасето минава южно от бул. Андрей Ляпчев, аналогично с бул. Цар Борис III. Достигайки ж.к. Младост 3 се организира спирка пред входовете на метростанцията, на мястото на паркинга. Оттам трасето продължава да следва бул. А. Ляпчев, докато достигне хипермаркет Кауфланд, където прави завой по граничещата с терена му улица. На кръстовището ѝ с ул. Ф. Аврамов, трасето я пресича и се организира южно от нея и следвайки я преминава по източния ръб на парка на ж.к. Младост. Следвайки ул. Ф. Аварамов, трасето преминава през ж.к. Младост 3 и достига ул. Самара, където преминава по южния ѝ банкет. Така се запазва парковото пространство, северно от улицата, както и целия пешеходен трафик се премества северно от улицата, за да се минимизира необходимото пространство за трамвайното трасе, отнето от прилежащите към блоковете паркинги.

Преминаването през бул. А. Малинов става точно до северните изходи на МС 16. Такава близост на пресичането на трамвайния транспорт и метрото се явява перфектна връзка за комплекса, а автономността на трасето означава бързо достигане на дестинацията. От метростанцията трасето пресича булеварда през регулираното кръстовище и навлиза в предвидения жилищен комплекс. Следвайки предвидената периферна улица достига крайната си точка до локалното платно на Столичен околовръстен път, на метри от мястото, където Столична община предвижда метростанция. Разстоянието е 900 метра, а покритието на комплекса от трамвая е постигнато с две спирки.

Дължината на трасето е 3550 метра или 7100 метра единично трасе, като в районите, където трасето навлиза в парковата среда на ж.к. Младост 3 и 4, релсите са затревени.

Спирки

Спирките са разположени:

  • до западните изходи на МС 18 (Младост 3);
  • на кръстовището на ул. Ф. Аврамов, до югоизточния ъгъл на предвидения за изграждане комплекс Гаранти Коза;
  • пред Община Младост, на кръстовището на ул. Ф. Аврамов и ул. Свето Преображение;
  • на кръстовището на ул. Ф. Аврамов и ул. Акад. Р. Цанев;
  • на кръстовището на ул. Ф. Аврамов и ул. А. Паскалев;
  • на кръстовището на ул. Ф. Аврамов и ул. Б. Ангелов;
  • на кръстовището на ул. Ф. Аврамов и ул. Самара;
  • до северните изходи на МС 16 (Бизнес парк София);
  • до ул. 190 от в.з. Американски колеж, в оста на предвидената в застроителния план на комплекса периферна улица;
  • до северно локално платно на Столичен околовръстен път в пресечната му точка с Банишка река.

Подобно трасе ще има изцяло и само довозваща функция. То е разделено на три функционални зони, които довозват до МС 16, до МС 18 или и до двете, според предпочитанията на хората, ползващи спирката. На следната схема се вижда отстоянието на спирките и пешеходната им достъпност с радиус 200 метра. Покритието на комплекса е пълно дори при минималното отстояние за пешеходна достъпност, като трамвайното трасе се движи успоредно на метрото и в периферията на неговата пешеходна достъпност, позволяващо довозването да е максимално ефективно.

dovozvaneРазпределение на довозването до метрото по дължината на трамвайното трасе.

В бледо синьо е покритието на метрото (R=800 m), с оранжево – покритието на трамвая в участъка, който е най-близо до МС 16 и довозването до нея ще е най-интензивно (R=200 m), в оранжево и червено – спирка, която ще разпределя довозването до двете метростанции и в червено – покритието на трамвая в участъка, който е най-близо до МС 18 и довозването до нея ще е най-интензивно.

Пероните на спирките са високи, позволяващи безпрепятствено качване и слизане за колички и трудноподвижни пътници. Спирките за заградени и затворени с навеси, покриващи цялата спирка и гарантиращи комфорт при чакане на трамвая.

Транспортна мрежа

Предложението ни е по това трасе да пътува ТМ20, като неговите интервали на движение се запазят. По този начин се запазва плътността на обслужването в ж.к. Дружба 1, увеличава се пътникопроводимостта в ж.к. Дружба 2 и се създава ефективен и редовен транспорт за ж.к. Младост, като за сметка на трамвая, се закрива автобусна линия №113.

Градска среда

Подобно решение неизбежно ще се отрази на квартала. В отсечката между МС 18 (Младост 3) и ул. Филип Аврамов в ж.к. Младост 3 се отваря възможност за оформяне на вторичен социален център за комплекса, разтворен от метростанцията към Община Младост. Аналогично, такива центрове могат да се оформят и пред 131 СОУ и пред МС 16 (Бизнес парк София). Така комплексът ще получи един комуникационен, но и социален коректив на градската среда, която ще стимулира социалните дейности вътре в комплекса.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *