Browse By

Следваща станция – Модерно предградие (СНИМКИ)

В полето между ж.к. Люлин и ж.к. Обеля, под жп линията София – Волуяк се намира заложената, но недовършена МС Модерно предградие. Изпълнена заедно със строителството на отсечката между МС Сливница и МС Обеля през 2003 г., тя е била предвиждана като обикновена проходна станция, която да прави връзка между метрото и жп транспорта. През 2003 година МС Обеля се е строила с идеята да бъде последна. Идеята Втори метродиаметър да се строи към ж.к. Надежда не е била на дневен ред. Плановете са били той да продължи към Илиенци, както е предвиждала Генералната схема, където е трябвало да бъде второто метродепо, но с идването на предприсъединителните фондове, възможностите за европейско финансиране и кохезионни фондове, плановете се променят и Втори метродиаметър се свързва с Първи при МС Обеля.

На 25 април 2012 г. откриването на МС Цариградско шосе създава прецедент: хората се сблъскват за пръв път с маршрутното движение по общ участък. Двата маршрута, МС Сливница – МС Младост I и МС Обеля – МС Цариградско шосе предизвикваха обърквания и неприятни емоции, докато пътниците свикнат. В началото, верни на концепцията за метродиаметри, от Метрополитен настояваха, че няма нужда от формално разделение на маршрутите. Все пак до откриването на Втори метродиаметър оставаха едва няколко месеца. Новият план за движение зароди големи проблеми на Софийското метро. Интервалите на двата маршрута се оказаха взаимнозависими и влаковете по Втори метродиаметър и до сега се движат с двойно по-големи интервали, спрямо споделения участък. Новите маршрути най-накрая получиха своите имена: М1 и М2. И този проблем може да се реши само когато М2 се раздели.

Преди пускането на Втори метродиаметър маршрутите бяха формалност

Един смел нов свят – конструкция на МС Модерно предградие

Депото е в средата на маршрута на дългата и пресичаща сама себе си М2. Връзката му с метрото е заустена към МС Люлин и не позволява бързо зареждане на отсечката Сливница – Витоша с влакове. Това налага сложни маневри на МС Сливница, включващи движение в насрещното направление, смяна на посоката и изтегляне към МС Обеля. Тази операция се повтаря по няколко пъти на ден.

Захранване на метрото с влакове за М1 (червено) и М2 (синьо) при МС Сливница

Текущият процес по извеждане и въвеждане на влакове на линия е с множество конфликтни ситуации и с много малък свободен прозорец между влаковете (около 2 минути). Именно нуждата М2 да има бърза и безконфликтна връзка с депото облуславя избраната конструкция на МС Модерно предградие. Тя е разположена северно от жп линията Сoфия-Вoлуяк, като изходите й ще са разположени от двете страни на жп линията, където непосредствено над нея се разполага жп спирка, правеща връзка с влаковете, обслужващи Волуяк, Сливница и Банкя. Изходите ѝ лежат съответно в ж.к. Обеля 1 и кв. Модерно предградие.

Изградената заедно с метротунелите конструкция на станцията е предвиждала тя да е със странични перони, с триредова колонада: една между коловозите и по една за всеки перон. Така станцията не може да осигури лесно прекачване, но и е невъзможно да се огигури габарит за отклонението към летището. Единственото възможно решение остава да се проектира станция с островен перон.

Работният проект за метростанцията предвижда коловозът на път 1 (Сливница > Обеля) да остане незасегнат. Перонът ляга върху път 2 (Обеля > Сливница). В съществуващият тунел ляга и касовата зала и един от изходите на едно ниво с перона. Новият коловоз лежи директно върху връзката на служебния тунел с депото, който се влива в двата съществуващи пътя. Тя е с дължина около 480 метра, като потъването под земята става изцяло на територията на депото. В съществуващият отвор в стената между двата еднопътни тунели ще се постави стрелка, която да позволи връщането на влаковете от западния перон. Станцията е с един вестибюл, разполагащ изходите от двете страни на жп линията, като изходът, откъм жк Обеля 1 излиза директно на перона на жп спирката. След пускането на станцията, М2 ще се раздели на две отделни линии: М2, движеща се между МС Модерно предградие и МС Витоша и М4 – между МС Модерно предградие и МС Летище София. Изборът на островен перон позволява трансферът между двете да става лесно и удобно: нещо, което е невъзможно на МС Младост I.

Генералната схема на метрото в София с шест линии

Можете да разгледате работния проект тук:

Строителството на МС Модерно предградие е важен елемент от балансирането на метромрежата: балансирането на разписанието, оптимизирането на маршрутите, премахване на объркващата фльонга, по-добри интервали за пътниците… Проблемите, които тази станция ще разреши са много и трябва да бъдат разрешени преди пуска на М3. В противен случай небалансираното разписание и зависимостта на М1 от М2 ще направи трансферните станции на Сердика, НДК и СУ Св. Климент Охридски още по-натоварени и инфарктни.

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *