Browse By

Поредна корекция на трасето на Трети метродиаметър

Поредна корекция на трасето на Трети метродиаметър е публикувана тихомълком на сайта на Направление Архитектура и градоустройство. На поместените в сайта регулационни планове е нанесена корекция на трасето, която все повече го доближава до параметрите на класическото метро.

resolution-300

Трасето е преработено и вече почти напълно отговаря на изискванията за класическо метро.

От 2010 г. насам ГИИ “Спаси метрото” критикува минималният радиус на хоризонталните криви на Трети метродиаметър. В нанесените корекции на трасето хоризонталните криви в почти целият участък вече отговарят на нормативните изисквания за класическо метро – с минимален радиус 300 метра. Изключение в подземния участък е кривата между пл. Св. Патриарх Евтимий (Попа) и бул. Васил Левски.

Останалите криви с радиус под изискуемият минимум от 300 метра са по надземните участъци в ж.к. Овча купел 1 и 2. Там радиусите на кривите са разширени от 250 на 275 метра. Все още очакваме корекция на трасето в ж.к. Овча купел, която да позволи подземно трасиране, каквото бе вече заложено в идейния проект за ж.к. Левски Г. Разчитаме, че подобна корекция ще допринесе за развитието на квартала и ще премахне проблематичното включване на естакадите на метрото в градската среда. В предстоящите дискусии за развитието на релсовия електротранспорт, ГИИ “Спаси метрото” поема ангажимент да продължи да работи за адекватно проучване за възможностите Трети метродиаметър да е с подземно трасиране в ж.к. Овча купел 1 и 2.

Корекцията на трасето също така включва изместване на позицията на няколко станции, които да позволят увеличаването на кривите. По-специално Станция 02-III (Левски Г) е изместена северно от бул. Владимир Вазов, а Станция 05-III (Панайот Хитов) е изместена изцяло под коритото на Владайска река, за да обезпечи по-голяма крива за заход към бул. Е. Георгиев.

Подобна корекция е значително подобрение на параметрите на линията и означава, че е осъзната ролята на Трети метродиаметър като неразделна част от метро мрежата на София. Изоставянето на концепцията за “леко метро”, която бе толкова упорито защитавана от арх. Петър Диков, Столична община и Метрополитен, и максималното доближаване на характеристиките на трасето до тези на Първи и Втори метродиаметър, считаме за признание на институциите, че становището на ГИИ “Спаси метрото”, което настояваше, че Трети метродиаметър трябва да е класическо метро, публикувано още преди 4 години.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *