Browse By

Станция 08-III (Орлов мост / Княжеска градина / СУ Св. Климент Охридски)

MS-8_IIIСвалете информация за Метростанция 08-III (Орлов мост)

Станцията на Орлов мост е разположена в югоизточния ъгъл на Княжеска градина. Дълбокото заложение на станцията се налага, заради преминаването на тунела под Перловска река и вече изградените тунели на Първи метродиаметър. Това налага перонната зала да е на -4 ниво. Профила на станцията е сложен, с неправилна форма, налагаща се, заради изградените конструкции на травалаторния тунел на станцията от Първи метродиаметър и необходимостта те да продължат да се експлоатират по време на строителството. Перона е в права отсечка без колони със стеснявания в средната секция, оформени от стълбищните клетки. Всеки перон има две стълбищни клетки с чела, гледащи в противоположни посоки, като само една от тях е оборудвана с ескалатор. Асансьорите са по един за всеки перон и предоставят връзка с ниво -1, където е разположен и изхода на станцията – в съществуващия подлез на ул. Сан Стефано (където сега излиза травалаторния тунел на станцията от Първи метродиаметър).

На ниво -3 е разположена надперонна тераса за преминаване от стълбищата към перона към три ескалатора, водещи директно към касовата зала и вестибюла на ниво -1. Това прави перонната зала по-просторна и компенсира тесните перонни участъци около стълбищата. На ниво -2 са разположени служебни помещения. На ниво -1 са разположени вентилаторна и помпена станция, авариен изход и касовата зала. Тя заема пространството на сега съществуващата водна каскада, ограждаща подлезния изход на ул. Сан Стефано откъм Княжеската градина. Решението на пространството предполага закриването на стълбището, водещо от спирката на автобусите на бул. Евлоги Георгиев към подлеза.

Трансферът между М3 и М1 и 2 ще се осъществява през съществуващият травалаторен тунел, като южната каса на МС СУ. Св. Климент Охридски се закрива и станциите ще се обслужват от новопостроената каса в подлеза на Орлов мост.

Това е значителен пропуск на проектантите. В по-стари разработки на идейния проект метростанциите бяха свързани посредством паралелна тунелна галерия от вестибюла на станцията от Трети метродиаметър към касовата зала на станцията от Първи. Дължината на пероните е 105 метра, а широчината варира между 4,20 в най-тесните части и 9,75 м. в най-широките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *