Browse By

Генерална схема – скоростни трамваи

Гражданска Интернет Инициатива “Спаси метрото” бе създадена, за да се противопостави на идеята на Столична Община Трети метродиаметър да бъде заместен от скоростен трамвай. След като вече над пет години Общината работи върху проекта, заедно с гражданските сдружения и неправителствени организации, Трети метродиаметър бе върнат в сферата на извънуличния транспорт.

OUP_GOTOV10000.mxd

Скоростните трамваи, които предлагаме се основават на вече функциониращи или планирани за строителство трасета. Предлагаме четири трасета на скоростни трамваи, които да действат като допълнение на метромрежата и да експлоатират обща билетна система и неплатен трансфер с метростанциите. Трасетата са:

  • А – кв. Княжево – пл. Македония – ул. Александър I Батенберг – пл. Паметника Левски – кв. Левски – кв. Враждебна;
  • Б – ж.к. Люлин 5 – кв. Модерно предградие – ж.к. Фондови жилища – Централна гара – Централни хали – ул. Граф Игнатиев – ж.к. Дианабад – Студентски град – Зимен дворец на спорта – ж.к. Малинова долина;
  • В – кв. Бояна – бул. България – бул. Евлоги Георгиев – ул. Цар Иван Асен II – бул. Шипченски проход – ж.к. Дружба 1 – ж.к. Дружба 2 – ж.к. Младост 3 – ж.к. Младост 4 – в.з. Американски колеж;
  • К – бул. Никола Мушанов – бул. Вардар – ул. Адам Мицкевич – ул. Бели Дунав – бул. Първа Българска армия – ул. Резбарска – ул. Витиня – ул. Източна тангента – бул. Асен Йорданов – бул. Г.М.Димитров – бул. Тодор Каблешков – бул. Овча купел.

Кръговата линия (К) разполага с предимството да играе ролята на балансьор на метромрежата и да намалява натоварването на трансферните станции в централната част на града. Линията е подземна в дадени отсечки, за да се гарантира безконфликтно преминаване на съставите през натоварени кръстовища и под представителната част на Западен парк. Всички спирки по линията са с контролиран достъп.

Диаметралните линии (А,Б и В) са разположени почти изцяло върху съществуващи трамвайни трасета, по-голямата част от които са напълно автономни и също позволяват контролиран достъп на пътниците до спирките (входа да става само след закупуване на билет или валидиране на карта). По отсечките на линиите, където е невъзможно да се изгради автономно трасе, спирките са с контролиран достъп, организирани като павилиони, като вратите, ограничаващи достъпа до спирковите перони от хора, непреминали контрола на входовете се отварят при спиране на състава на спирката.

Всички трасета на скоростните трамваи са с широко (нормално) междурелсие от 1435 мм. На места, където се споделя трасе с теснорелсови линии (1009мм) се изгражда трета релса.

Изграждането на тези трасета, и завършването на метро мрежата значително ще редуцира обхвата на трамвайната мрежа в града. Унифицирането на подвижния състав, използван при скоростните трамваи с този, използван в обикновените трамвайни трасета ще гарантира, че всички линии, независимо дали са скоростни или не, ще могат да използват спирките с контролиран достъп.

Развитието на мрежата от скоростни трамваи ще наложи свиването на автомобилните ленти в дадени участъци или закриването за автомобилно движение на дадени улици. Ключови такива примери са бул. Шипченски проход, който ще се наложи да се стеснява при спирките и ул. Алабин, която в участъка от бул. Христо Ботев до ул. Граф Игнатиев трябва да е забранена за автомобилно движение.

Редица проучвания в областта на урбанистиката сочат, че стесняването на булевардите и компресирането на лентите на движение подобрява не само поведението на шофьорите, но и пропускливостта на уличната мрежа, и разбира се – води до увеличаване на квотата на пътниците в обществения транспорт.

2 thoughts on “Генерална схема – скоростни трамваи”

  1. Pingback: Обществен и релсов транспорт – саботьори или активисти, Част 1 | Спаси метрото
  2. Trackback: Обществен и релсов транспорт – саботьори или активисти, Част 1 | Спаси метрото
  3. Pingback: Обществен и релсов транспорт - саботьори или активисти, Част 1 - Спаси метрото
  4. Trackback: Обществен и релсов транспорт - саботьори или активисти, Част 1 - Спаси метрото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *