Browse By

Monthly Archives: октомври 2014

Няма откъде да мине за Студентски град

Това заяви Стоян Братоев – изпълнителен директор на “Метрополитен” ЕАД на Експертния съвет, обсъждащ продължаването на Първи метродиаметър до IKEA и Ring Mall. Разбира се, ние приехме това изказване като предизвикателство и решихме да проверим колко трудно е да се проектира трасе на метрото от бул. Черни връх до IKEA.

Градостъкмистика – как планираме и строим транспортна инфраструктура в София

На Експертния съвет, одобрил удължението на Първи метродиаметър към IKEA имах възможността да говоря както с арх. Петър Диков, така и с инж. Стоян Братоев. Предложих им да се запознаят с позицията на ГИИ “Спаси метрото” за необходимостта района около IKEA да се обслужва от Втори, вместо от Първи метродиаметър.

Еднопътно трасе до IKEA

На провелия се днес Експертен съвет към Столична община се прие Вариант 3 от представените два за разширение на Първи метродиаметър към IKEA. Трасето на новата отсечка, освен в пълно нарушение на гласувания и все още действащ ОУП ще завива на запад след последната МС16-I и с крива ще достига пресечната точка на река Банишка и СОП. Станция 17-I е предложена като подземна, дълбоко заложение и странични перони.

Лекото метро ще е по-натоварено от класическото

Това е обявил Стоян Братоев по време на презентация на проекта за развитие на град София. Считаме, че това “признание” доказва не само, че от самото начало Гражданска интернет инициатива “Спаси метрото” бе права да настоява за преосмисляне характера на Трети метродиаметър като класическо метро, но и безрезервно заявява, че бъдещето развитие на София е невъзможно без активно планиране на нови и ефективни извънулични форми на транспорт.

Централният участък на Трети метродиаметър се удължава до ж.к. Хаджи Димитър

Метростанция 05-III е подземна и връзката ѝ със стартовата шахта на тунела за централния участък, предвиден за изпълняване с тунелопробивна машина, е заложена като тунел, изпълняван по НАТМ (новоавстрийски тунелен метод). Включването на тази станция в централния участък гарантира връзката на ж.к. Хаджи Димитър с Центъра и другите линии на метрото.