Browse By

Станция 11-III (Пенчо Славейков)

MS-11_IIIСвалете информация за Метростанция 11-III (Пенчо Славейков)

Станцията е разположена в западния ъгъл на кръстовището на бул. Пенчо Славейков и бул. Прага. Заложението ѝ е плитко, като перонната зала е на -2 ниво с висок плафон. Силуетът на строителното петно на станцията е правоъгълен, но подобно на станция 06-III (парк Заимов), коловозите и в тази станция преминават през нея в крива. За разлика от Заимовската станция обаче, кривата тук е изнесена основно в източната част на станцията, подобно на станция Стадион Васил Левски от първи метродиаметър.

Пероните се свързват с касовите зали посредством ескалатор и стълбище във всеки край на двата перона, както и с по един асансьор във всеки край на станцията. В западната половина от станционният участък са разположени служебни помещения, които правят общата му дължина малко под 150 метра. Касовите зали са разположени над перонната зала, аналогично със станцията от Първи метродиаметър Младост 3. От касовите зали започват граждански подлези, правещи възможно безконфликтното пресичане на кръстовището на бул. Пенчо Славейков и бул. Прага с изходи от три страни на кръстовището (източен изход) и на ул. Георги Софийски с пряката ѝ ул. Св. Иван Рилски (на запад).

Заради изнасянето на станционния участък навътре в терените на Медицинска Академия, пешеходния подлез към ул. Св. Иван Рилски се разполага главно под южния тротоар на ул. Георги Софийски. Дължината на перона е около 100 метра, а широчината варира между 4 и 6 метра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *