Browse By

Осанна! А кога ще го разпнем?

Забележката на министър-председателя Бойко Борисов, че

“Ако бяхме преди 90-та година, Братоев щеше да е герой на социалистическия труд

и заканата, че напук на “спасителите” ще трябва да се помисли как да се наградят строителите на метрото за добре свършената работа, видяха бял свят. Правителството е предложило екипа на “Метрополитен” за орден “Стара планина”. И макар да сме напълно съгласни, че инж. Стоян Братоев е неоспоримо заслужил такова признание, не можем да скрием негодуванието си, че въпреки всичко, големците с власт, които на 2ри април се усмихваха и си казваха “да не ти пука” явно си мислят, че така – раздавайки ордени на хората, само защото са си свършили работата, могат да заглушат критиките, да “замажат очите” на “простолюдието” и да дискредитират онези, които наблюдават метрото от проект, през строителна площадка, до експлоатация.

Затова честитим на инж. Братоев кандидатурата за ордена – професионалните му и лични качества сами са достатъчни, за да смятаме, че той е достоен кандидат. Но това тук е обръщение към награждаващите:

Уважаеми г-да властимащи,

Вие, премиери, кметове, министри и законотворци, които се криете от отговорност, използвайки параваните на малкото си читави експерти; които просто игнорирате критиката с безочливата самоувереност на новоизлюпили се царе-слънца; които подменяте и изкривявате истината почти до точката на прекършване, с надеждата, че никой няма да провери думите ви. Не можете да махнете с магическата пръчка и проблемите на градовете и държавата ни да изчезнат. Те не се интересуват от продължителността на мандатите ви и не избухват в катастрофи на цикли, съобразени с предизборните ви кампании. Методиките, изпъстрени с корупционни, проектни и какви ли още не пробойни, които покорно прилагате в името на собствените си обвързаности, безидейност или притеснение за предстоящите избори не се интересуват дали сте овластени, в опозиция, или заслужено сте се удавили в забвение: те идват и остават, а след вас – потоп.

А ние сме тук, за да показваме грешките ви. Не защото сме лоши, платени, черногледи, или защото някаква “синя София”, досущ ламята от приказките, е зажадняла да види премиерът-слънце да бърчи нос. Показваме ги, за да разберете, че евтиният популизъм е безалтернативен път към разрухата и че милионите, които потъват в безпринципно регулирани “проекти” в крайна сметка ще се извъртят и ще наранят всички ни. И с колкото и ордени да кичите този или онзи професионалист, това няма да заличи проблемите, заобикалящи любимия европроект.

qualityНе е въпрос само на естетика, а на контрол…

Няма да направи по-малко възмущението в архитектурната гилдия от арогантното нежелание да се организират архитектурни конкурси за оформление на метростанциите или активното им саботиране, няма да направи главния архитект по-малко вреден за София, няма да оправи потресаващо ниското качество на някои “довършителни работи”, няма да накара тротоарите, рушащи се два дена след откриването да се приведат във вид, отговарящ на милионите, отишли за оформянето им, няма да направи метростанциите по-дълги, след като ги скъсихте до абсолютния минимум, няма да оправи всичката работа на парче и пълната липса на взаимност и адекватност на отделните ви ведомства и дирекцийки, кметици и зам.-кметове по транспорта.

Днес кичите инж. Братоев с ордени и в хор пеете “Осанна”, за да бламирате критиката. А ако утре, недай си Боже, спестеното “оттук-оттам” и недомисленото “туй-онуй” се акумулират в някой гаф със заплашващи рейтингите ви пропорции, колко ли бързо ще го хвърлите в огъня и ще врещите “Разпни го!”, за да не ви се накривят короните?

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *