Browse By

Еднопътно трасе до IKEA

На провелия се днес Експертен съвет към Столична община се разгледаха два от общо три разработени варианта за удължение на Първи метродиаметър от Бизнеспарк София до магазин IKEA. Вариант 2 е отпаднал още преди представянето, заради високата прогнозна стойност за реализация. Вариант 1, отхвърлен от Експертния съвет включва стръмно подземно трасе и естакада. Приетия и одобрен Вариант 3 предвижда изцяло подземно трасе с две метростанции, осигуряващи достъп и от двете страни на Околовръстен път посредством пешеходни подлези. Цялото трасе се предлага да се реализира по НАТМ.

Трасето на новата отсечка, прието по Вариант 3 е в пълно нарушение на гласувания и все още действащ ОУП на София: ще завива на запад след последната МС16-I и с крива ще достига пресечната точка на река Банишка и СОП. Станция 17-I е предложена като подземна, дълбоко заложение и странични перони.


Преход от двупътно в еднопътно трасе след МС 17-I

След нея, двата релсови пътя се събират в еднопътно трасе и продължават в тази конфигурация до следващата станция (МС18-I), разположена северно от Околовръстен път пред магазин IKEA и Ring Mall. Там преди станцията се разтварят пак в двупътно коловозно развитие, за да обезпечат двата перона на метростанцията – един пътнически (със стандартна широчина) и един служебен (с широчина от около метър), като се предлага влаковете да се изчакват, за да могат да се разминават в проектираното еднопътно трасе. Общата дължина на отсечката е 1900 метра, като еднопътното трасе е с дължина от около 780 метра.


Общ изглед на пешеходните връзки с южна страна на СОП и метростанциите.

Пред Експертния съвет арх. Петър Диков изрази неудовлетвореността си от предложението за еднопътен тунел и препоръча да се проучи възможността за двупътен. Също така, като втора точка от решението на съвета се прие да се подготви обновление на плана за развитие на цялостната транспортна схема на релсовия транспорт в София. Подобно решение бе взето и на предходния Експертен съвет, на който “Спаси метрото” взе участие, но досега дискусиите, консултациите и реалната работа по такова още не са започнали.

Настояването на ГИИ “Спаси метрото” да се проучи и възможността IKEA да се обслужва от Втори метродиаметър, бе посрещнато с контрааргумент, че процедурата не включва подобно проучване. Днешния съвет решава проекти на база вече одобрено трасе, което е избрано измежду варианти, разработени на база дефинирани в заданието стартова и крайна точка. Подобна практика лишава проектантите и неправителствения сектор от възможност да представят алтернативи.

Изказване на Гергин Борисов

Изказване на Виктор Чаушев

Продължаваме да настояваме, че метрото не може и не бива да се използва като концентратор на пътникопотоци, само защото в краткосрочен план нечии корпоративни интереси или общински амбиции обезпечават такива действия. Кандидатурата на София за Европейска столица на спорта за 2018 година нито е достатъчен, нито логичен аргумент, за да се бърза с изграждане на линия, обслужваща субективно кабинковия лифт “Симеоново”, без оглед на бъдещето развитие на града и конкретните му нужди с един по-широк диапазон на перспективата.

От ГИИ “Спаси метрото” настояваме всякакви неприоритетни отсечки на метрото (каквато обезателно е тази) да се оставят за детайлно проучване след като приключи обновяването на ОУП и контекста му, касаещ релсовия градски транспорт.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *