Browse By

Генерална схема

Генералната схема на метрото в София включва три метродиаметра с по две отклонения във всеки край, които формират общо шест маршрута, споделящи отсечки в центъра.

Към днешна дата Първи и Втори метродиаметър оперират като една дълга линия (маршрутът Цариградско шосе – Джеймс Баучер). В Генералната схема е заложено те да се разделят след довършване на станцията в кв. Модерно предградие (намираща се до тунела под ж.п. линията София – Калотина). Разклоненията, които са заложени в Генералната схема за развитието на метрото не са твърдо дефинирани като трасе, но основната посока за тяхното развитие е:

  • Първи метродиаметър – след МС Люлин, в посока Околовръстно шосе (очаква проектиране);
  • Първи метродиаметър – след МС Младост 1, в посока Летище София (строи се в момента);
  • Втори метродиаметър – след МС Княгиня Мария Луиза, в посока кв. Илиянци (очаква проектиране);
  • Втори метродиаметър – след МС Витоша (до Парадайз център), в посока Студентски град (очаква проектиране);
  • Трети метродиаметър – след МС България, в посока ж.к. Борово по ул. Дойран;
  • Трети метродиаметър – след МС Орлов мост, в посока ж.к. Слатина.

Гражданска Интернет Инициатива “Спаси метрото” е разработвала и продължава да разработва идеи за разгръщане на Генералната схема за развитие на метрото в София, като предлага варианти за трасета на отклоненията, които оптимално да отговарят на нуждите на града.

Генералната схема, която “Спаси метрото” предлага включва съществуващите трасета на метрото и отклоненията, преработени с оглед оптимална полза за града:

OUP_GOTOV10000.mxd

Фиг. 1 Генерална схема на Софийското метро

Предложението на ГИИ “Спаси метрото” е отклоненията на диаметрите да се резервират и уточнят отсега, за да могат да залегнат в плановете на Общината в далечна перспектива, за да може да се синхронизират всчки строителни дейности по трасетата им с предстоящото им изграждане.

Предлагаме също така връзката с изграждащия се Ring Mall и началната станция на лифта в кв. Симеоново да се поеме от Втори метродиаметър след преминаването му през Студентски град, а в северното отклонение – да се приеме за крайна точка централният площад в кв. Требич. Отклонението към ж.к. Слатина на Трети метродиаметър предлагаме да достига ж.к. Дружба 2 и кв. Горубляне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *