Browse By

Monthly Archives: август 2014

Обществен и релсов транспорт – саботьори или активисти, Част 1

Преди няколко дена, във Фейсбук страницата на инициативата се развихри поредния коментарен скандал: аз настоявах за обективност, насреща си получавах заядливи отговори, намекващи, че всяка позиция, съвпадаща с тази на Общината, е достатъчна, за да се окачестви като неправилна. Т.е. няма значение за какво се говори: ако си съгласен с Общината не разбираш. Това не е позиция, която аз мога да поддържам. След близо три часа, реших, че е време да изложа на достоянието на 1300+ последователи на инициативата, какви са точно “фактите”, с които тя се аргументира.

Градски пространства Част 1 – Централна гара

Всеки проект в град като София трябва да разбира градските пространства, които засяга и най-вече – да има идея за тях. За съжаление, повечето проекти, които виждаме, оформящи или предлагащи градски пространства са ангажирани повече с избор на растер за плочниците си, отколкото с избор на функция за пространството и почти никъде не виждаме единна концепция за това как това новооформено пространство ще си “говори” с градския транспорт, с автомобилното движение, с околните пространства.

Промяна на ОУП прави Трети метродиаметър подземен

След последните промени на Общия Устройствен план (ОУП) на София, трасето на Трети метродиаметър, в частта Източен радиус (депо Враждебна – бул. Мадрид) е представена като подземно трасе, излизащо на повърхността в отсечката между автомобилната естакада между кв. Сухата река и ж.к. Левски.