Browse By

Трамвайна мрежа

В град, в който метрото носи основните пътникопотоци и с концепция за скоростни трамваи, които да допълват метромрежата без да тежат на бюджета при изграждането си, трамвайната мрежа, която остава незасегната от процесите на преформатиране на трасетата, е редно да получи нова роля.

OUP_GOTOV10000.mxd

Със започването на строителството на Втори метродиаметър се видя, че урбанистичната схема на града е предвидила трамвайни трасета по основните пътнипоточни оси, които едно по едно се заместват от метро или скоростни трамваи. Заради това, Гражданска Интернет Инициатива “Спаси метрото” разработи идейна концепция за трасета, които да компенсират закриването на други заради дублаж с метрото и разгръщане на трамвайния транспорт извън обсега на скоростните трамваи. За целта, на трамвайния транспорт, концепцията назначава ролята на градообразуващ фактор, освен транспортен канал: основните нови трасета са запазени, като част от тях се дублират с тези на скоростните трамваи.

Новите трасета осигуряват навлизане на трамвайния транспорт в ж.к. Овча купел 1 (и довозване до Трети метродиаметър за най-гъсто населената част от комплекса) и дублаж на трасето по бул. Цар Борис III и бул. Никола Мушанов. Предложеното трасе по предвидената за изграждане улица, следваща Владайска река през индустриална зона Средец. В Общия устройствен план на София, се предвижда тази зона да бъде преработена в Смф – смесена многофункционална зона и Са2 – зона за спортни дейности.

Другото ново трасе се разгръща в северна София, за да стимулира развитието на кв. Орландовци, който все още остава извън фокуса на активните урбанизационни процеси. Трасето навлиза дълбоко в квартала и достига кв. Бенковски.

Примерни маршрути, които могат да се организират около тази маршрутна мрежа отговарят на новата роля, която трамвайния транспорт има – подчинен на метрото в комплексите, където то присъства и основен транспортен коридор, където трасето ще е фокус на градообразуващия фактор:

  • 1 – МС Хан Кубрат – Централна гара – Централна хали – пл. Македония – НДК – кв. Иван Вазов;
  • 2 – кв. Бенковски – кв. Орландовци – Централна гара – Централни хали – пл. Журналист – ж.к. Дървеница;
  • 3 – кв. Захарна фабрика – пл. Възраждане – Централна гара – кв. Орландовци – кв. Бенковски;
  • 4 – ж.к. Овча купел 1 – кв. Овча купел – ИЗ Средец – бул. К. Величков – гара София-север;
  • 5 – Съдебна палата – бул. А. Стамболийски – ИЗ Средец – ж.к. Овча купел 1;
  • 6 – ж.к. Обеля – ж.к. Надежда 3 – бул. Рожен – бул. К. Величков – ул. Пиротска – бул. Дондуков – гара Подуяне – автостанция Гео Милев;
  • 7 – МС Хан Кубрат – бул. К. Величков – бул. А. Стамболийски – бул. Вардар – ж.к. Люлин 7;
  • 8 – Съдебна палата – бул. А. Стамболийски – бул. Вардар – ж.к. Люлин 7;
  • 9 – надлез Надежда – пл. Македония – пл. Журналист – ж.к. Южен парк;
  • 10 – ж.к. Западен парк – пл. Възраждане – пл. Македония – пл. Журналист – автостанция Хладилника;